Miksi viimeinen keksi maistuu paremmalta?

Muistelin tässä taannoin sisareni kanssa lapsuuttamme ja erityisesti joulua. Äidilläni oli tapana piilotella jouluna leivottuja pipareita ja niitä löydettiin sitten parhaimmassa tapauksessa vielä juhannuksen alla. Ja parhaaltahan maistuivat ne salassa syödyt keksit, varsinkin jos pääsi nappaamaan sen viimeisen sisarusten edestä.

Mistä tämä sitten mahtaa johtua? Ilmeisesti Havaijilla ei tarvitse odottaa kesää yhtä kiivaasti kuin täällä Suomessa ja siellä on aika tutkia miten lähes tyhjästä purkista otetut keksit maistuvat paremmalta kuin täydestä. Havaijin yliopisto nimittäin tutki tämän ja totesi että melkein tyhjästä purkista otetut keksit maistuvat paremmilta kuin täydestä purkista otetut. Ilmiö on hiukan sukua Ikea-efektille, jota sivusin aiemmin blogissa. Arvostuksemme ja halumme nimittäin riippuvat siitä kuinka helppoa jonkin saaminen on. Niin kauan kuin keksipurkki on täynnä, niiden on saaminen on helppoa mutta keksien vähetessä arvostus nousee.

Sama ilmiö pätee moneen muuhunkin asiaan. Miksi muuten joku maksaisi yli 50 000 taalaa tennareista? Saatavuuden rajoittaminen onkin erinomainen keino. Olisivatko ravintolat voineet käyttää sitä enemmän korona-aikaan hyödykseen? Only today, only for you…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.