Mitä tänään syötäisiin?

Laiskana isänä tilasin viime viikolla Feelian verkkokaupasta perheboksin. Maanantaina kaatosateessa pakettiauto sitten kaartoi pihaan hiukan etuajassa ja toi viikon ruuat. Kaivelin ensimmäiset ruuat esiin ja tämä johdatteli miettimään, että onko Feelialla luettu Nortonin, Mochonin ja Arielyn Ikea-efekti tutkimuksesta? Tutkimuspaperin alussa nimittäin kerrotaan ensimmäisistä ”lisää vain vesi”-tuotteista eli kun ensimmäiset pikakakkutuotteet tulivat markkinoille. Tuotteissa oli vain yksi ongelma. Ne tekivät leipomisesta liian helppoa ja perheenäitien leipomistaidoista aliarvostettuja. Valmistajat tekivät reseptiin pienen muutoksen eli veden lisäksi piti lisätä muna ja voilà. Menestysresepti oli saavutettu. 

Ariely ja kumppanit tutkivat tätä itse tekemisen osuutta. Olen tästä jutellut aikanaan ainakin Saarioisten eli valmisruokien tuunaamisesta. Kaikille 80-luvulla nuoruuttaan viettäneille ovat tuttuja Saarioisten pitsat ja meillä ainakin aina hiukan pyrittiin tuunaamaan niitä lisäämällä pitsaan vielä jotain. 

Tuon Ikea-efekti tutkimuksen lopputulos oli, että ihmiset arvostavat lopputulosta enemmän kuin valmiina ostettua tuotetta, vaikka kokoaminen olisi sujunut huonosti. Montako ruuvia ja osaa jäi yli? 

Sama varmaan toimii myös ruokaboksin osalta. Maanantain ruoka oli kylmäsavulohikeitto, joka valmistetiin lisäämällä vettä ja kermaa yhdessä annospussin sisältöön ja lämmittämällä kattilassa. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Jälkimmäinen on tärkeä, kun pöydässä on kolme teiniä. Ehkä Feelian kannattaisi kannustaa vielä enemmän siihen tuunaamiseen ja antaa siihen enemmän vaihtoehtoja? Itse lisäsin lohikeittoon hiukan juoksevaa Koskenlaskijaa, niin keitto oli vielä kermaisempaa. Melkein sellaista kun mummi teki 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.