Tappaako työsi sinut?

Oletko ollut työssä, jossa tunne hallinnasta on kateissa ja päivän parhaat hetket ovat olleet kahvitunti ja lounas? Sinulla ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa työn tekemiseen ja sen sisältöön. Tähän päälle vielä ehkä vielä mikromanageroiva pomo, joka kyttää sitä vähäistäkin järjen käyttöä, jonka olet ehkä onnistunut työhön löytämään. Päivästä toiseen sitten aivot narikkaan ja kellokortin leimaaminen?

Jäin tuota pohtimaan kun luin Harvardin yliopiston tohtori Ellen Langerin tutkimuksesta vanhainkodissa. Tutkimuksessa vanhainkotiin vietiin asukkaille huonekasveja. Puolta asukkaista pyydettiin hoitamaan kasvia, annettiin siis vastuuta ja tekemistä. Toiselle puolelle taas sanottiin että henkilökunta kantaisi vastuun heidän kasveistaan ja Matti-vaari on hyvä ja istuskelee siinä kiikkustuolissa. Matti-vaarilta vietiin siis tämäkin pieni mahdollisuus hallita elämäänsä ja hoitaa huonekasvia.

Kysyt varmaan että mitä sitten? Tuloksia mitattiin kuuden kuukauden päästä ja kasveja hoitaneet olivat onnellisempia, terveempiä, aktiivisempia ja vähemmän kuolleita. Kasveja hoitaneiden kuolleisuusluku oli nimitttäin puolet pienempi kuin kasveja hoitamattomilla.

En tiedä pitääkö tästä sitten vetää se johtopäätös että kasvien kasvattaminen tekee ihmisistä onnellisia vai se että kun ihminen tuntee hallitsevansa elämäänsä ja työtään hän menestyy paremmin. Me Tentriolla uskomme jälkimmäiseen. Siksi tarjoamme Liekki™ työkaluja liiketoiminnan eri prosessien hallintaan liidistä laskuun.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.